woensdag

Heimwee. (respect als je hem helemaal leest)

Enkele jaren geleden waren ze niet aan te slepen, maar nu kunnen de supermarkten ze aan de straatstenen niet meer kwijt. Ze werden vooral gekocht door meisjes in de leeftijdscategorie van veertien tot vijftien jaar en er was een hele cultuur omheen ontstaan. Ik heb het hier natuurlijk over de Bacardi Breezer en de zogenoemde breezersletjes.

Even voor de mensen die de afgelopen drie jaar onder een steen hebben geleefd een kleine inleiding in wat een Bacardi Breezer en een breezerslet nu precies zijn. Een Bacardi Breezer is een zoet, bijna naar limonade smakend drankje. Er zit 5% alcohol in en is tegen een zacht prijsje in meerdere smaken te verkrijgen.

Een breezersletje is een meisje dat meestal in de leeftijdscategorie veertien tot vijftien jaar valt en een meisje die, je raad het al, Breezers drinkt. Behalve dat een breezersletje Breezers drinkt is ze ook nog te herkennen aan het veelvoudig gebruiken van haar mobiele telefoon; lipglos; navelpiercings; erg actief op MSN en ze luistert voornamelijk top40 muziek.

Nu heb ik één van de meest typerende kenmerken nog niet genoemd van de breezerslet, namelijk de manier van typen die ze heeft ontwikkeld. Een normaal mens zou deze zin op deze manier schrijven. Een breezerslet het heel anders aanpakken: 3eN NoRmAahL MeNz z0u d3Zuh!! (ik hoop dat idee duidelijk is, want het is best vermoeiend om zo te typen)

Nu zul je je misschien afvragen waarom het niet gewoon breezermeisjes zijn in plaats van breezersletjes. Dat zit zo. Een breezersletje kan vaak slecht tegen alcohol en gaat zich als ze een paar Breezers op heeft vaak erg losbandig gedragen. Dit kan ertoe leiden dat ze met een multiple aantal jongens zoent op één avond. En dat is sletterig. Daarom zijn het dus breezersletjes en geen breezermeisjes.

Nu ik een beeld heb geschetst van wat een breezerslet precies is, kan ik verder gaan met waarom ik ben begonnen te schrijven over de breezerslet. De aanleiding voor deze column is, zoals ik al eerder aangaf, dat ik het jammer vind dat het slecht gaat met de breezerslet. Stonden ze enkele jaren geleden nog voor de Albert Heijn hun Breezer achterover te atten om zo snel mogelijk dronken/aangeschoten te worden, nu zijn het opeens allemaal Coeberg en Safari (hippe mix drankjes) sletjes geworden die niet eens meer in hun eigen dialect typen maar 90% van de keren gewoon in Algemeen Beschaafd Nederlands.

Is de echte authentieke breezerslet uitgestorven omdat ze erachter kwam dat door de lage pH-waarde in combinatie met katalyserende stoffen als koolzuur en alcohol Breezers je tanden deden vergelen? Kwam het door stichting alcoholpreventie, die een stokje voor het nuttigen van Breezers probeerde te steken? Kwam het doordat breezersletjes erachter kwamen dat je sneller dronken wordt van drankjes als Safari en Coeberg? Komt het door de strengere alcoholcontrole aan de kassa’s van de supermarkt? Of is het gekomen door het negatieve imago en waren er geen vrijwilligers meer om de taak van de ex- breezersletjes over te nemen? Ik denk dat het een combinatie van al deze factoren is geweest.

Nu kun je je natuurlijk afvragen of het wel echt jammer is dat de breezerslet uitsterft. Ik vind van wel. Ik vond niks vermakelijker dan de treurige blik die ze op hun gezicht hadden als ze de supermarkt uitliepen en geen Breezer hadden meegekregen (door hun minderjarigheid). Ook als ze er wel een mee hadden gekregen, was het vermakelijk te zien hoe ze de Breezers achterover aten en vervolgens zwalkend naar hun fiets probeerde te komen. Breezertaal vond ik eigenlijk ook altijd wel iets om te lachen, wat ze precies schrijven boeide mij niet, maar hoe ze een compleet eigen dialect hebben ontwikkeld. Hilarisch. Vroeger als ik me soms verveelde kreeg ik de neiging om kruiswoordpuzzels te maken, deze neiging wist ik te onderdrukken door op Hyves een willekeurige krabbel van een breezerslet op te sporen en die als een cryptogram probeerde te vertalen naar normaal Nederlands. Onvergetelijke avonden heb ik hier aan overgehouden. Nu moet ik het toch met mijn kruiswoordpuzzelboekje doen.

Omdat tegenwoordig alles dat belangrijk gevonden wordt of wat uitsterft een dag, week, maand of nog erger een jaar krijgt, stel ik voor om 17 januari tot dag van de breezerslet te benoemen. Puur om de breezercultuur weer een impuls te geven.

7 opmerkingen:

Lisa zei

Hij is leuk.

datweetniemand zei

Dank, dank.

Anoniem zei

Respect!!
Maar waarom 17 januari?:P

Ozzie

Dhr. Peters zei

Tom je bent een held!

datweetniemand zei

@ozzie

Omdat de eerste dag was die in mij op kwam.
Volgens mij maakt het ook niet zo veel uit welke dag het is, maar gewoon DAT er een dag is.

Bibi zei

Hahaha, wauw wat schrijf je tof zeg!
Ik dacht eerst echt zo; noo dit ga ik niet helemaal lezen, maar het was echt verassend amuserend!

Lex zei

TLDR