donderdag

iPad: te hoge verwachtingen?

Ik moet gewoon nog even terugkomen op het betoog van Pieter, waarin hij zei dat de iPad een kak apparaat is. Als je met verwachtingen de keynote in gaat dat het nieuwe apparaat van Apple er zo uit gaat zien dan kan het ook alleen maar tegenvallen.

Apple heeft ook helemaal niet het idee gehad om iets te gaan maken dat een MacBook moet gaan overtreffen of vervangen. Nee, Apple wou een apparaat maken die op gebied van games, music, video, email, photos, browsing en ebooks beter zou zijn dan de iPhone en een MacBook. Apple is dat naar mijn mening gelukt op al deze gebieden met de iPad. Alleen bij music zou je, je vraagtekens kunnen zetten, want de interface is misschien wel beter dan die van een iPhone, maar hij gaat niet makkelijk mee in je broekzak. En bellen? Ik zou niet gezien willen worden in de trein met een telefoon van 9,7 inch. Rare verwachting dus.

Apple is bezig geweest met het maken van apparaat waarmee je gemakkelijk op de bank zittend een film kijkt, je mail ophaalt, een spelletje speelt. Of waarmee je in de trein nog even een tekstbestand mee kan bewerken. Photoshoppen bijvoorbeeld doe je nog steeds gewoon op je normale computer, ten eerste omdat een muis daar nog steeds het makkelijkste voor is en je simpelweg nog geen tablets kan ontwikkelen die grafisch sterk genoeg zijn om dat soort applicaties te draaien en er nog steeds een handzaam uitzien.

Ook heeft Apple er waarschijnlijk bewust voor gekozen om het OS van de iPad te baseren op die van de iPhone in plaats van de normale OS omdat die al gebaseerd is op touch screen en het normale OS daar simpelweg niet voor gebouwd is.

Mensen die zitten te zeiken dat hij van alles niet kan, snappen niet waar Apple dit product voor heeft bedoeld en hebben zich te erg laten opjagen door alle mock-ups die er zijn gemaakt en alle voorspellingen die er zijn gedaan.

Kortom, je moet de iPad niet zien als een vervanger voor een iPhone of Macbook, maar meer als een apparaat dat sommige dingen beter kan dan de iPhone of Macbook, maar ze NIET vervangt. Door alle speculaties en slechte mock-ups heeft iedereen rare verwachtingen gekregen van de iPad en snappen ze nu niet waar hij nu eigenlijk echt voor bedoeld is.

Oja, over de camera. Er gaan al geruchten dat je er een extern op aan zal kunnen sluiten, waarschijnlijk is dit gedaan om de prijs laag te houden.

Geen opmerkingen: